Noc pod hvězdami 2019 aneb, jak jsme stanovali.

Stanování má v našem domově Benjamín v Petřvaldě již tradici. V letním období v měsíci červenci stanují klienti společně s pracovníky a dětskými hosty již třetím rokem.

Celé oblíbené akci předchází budování stanového městečka. Klienti se stavbou stanů pomáhají s velkou radostí. Drží kolíčky, pomáhají napínat provázky tak, aby byl stan stabilní. Někteří jen sledují z bezpečné vzdálenosti.

V letošním roce jsme stanovali 19.7. Celkem jsme společně postavili 5 stanů. V daný den jsme připravili společnými silami s klientem a pracovníkem ze služby Domov se zvláštním režimem výtečný „Stanovací guláš“. Všichni zúčastnění měli k dispozici také rozpálený krb, aby si mohli ugrilovat klobásu, sýr či zeleninu.

Po bouřce, která nás zaskočila těsně před započetím celé akce, byl vzduch příjemnější a nic nebránilo k výborné zábavě. Lidé diskutovali, někteří pomáhali s donášením dříví či údržbou ohně. Největší ohlas pak měla konzumace všech těch letních dobrot, zejména grilovaných párků a kotlíkového guláše.

Část klientů se zapojila do sportu tím, že vyzkoušeli koloběžky, jiní se po zahradě jen proběhli a společně s hosty měřili síly ve fotbale. Lidé na vozících jim z dobře viditelného místa fandili. Tak po celou dobu, navzdory předcházející bouřce, panovala výtečná nálada, která setrvala také po setmění.

Ti zúčastnění, kteří si rádi pospí, již únavou zavírali oči a tak se odebrali do svých pokojů. Otevřeným oknem poslouchali zvuky ze zahrady, kde ještě ti, kteří zůstali, ochutnali pečené brambory se žhavého popela. V pozdních večerních hodinách se již samy odebraly do stanů dvě klientky, které únavou usnuly ve velmi krátké době. Jeden ze stanů si k přespání zvolil klient upoutaný na lůžko, jenž je známý svým kladným vztahem k pobytu venku v přírodě. Spánek pod stanem mu každoročně vyhovuje. Budívá se až na druhý den, kdy se již blíží doba oběda.

V noci na stan padaly blahodárné kapky vzácného deště. Odevšad se ozývaly zvuky dovádějících koček a šumění větrem ohýbaných větví stromů. Po probuzení se pak někteří stanující odebrali na vydatnou snídani a někteří pak do svých domovů. Vzduch voněl deštěm a pár lidí zažilo již tradiční „Noc pod hvězdami“.

Petřvald, 25.7.2019, Irena Pavlasová